Du använder en föråldrad webbläsare. För en snabbare, säkrare surfupplevelse kan du uppgradera gratis idag.

Läser in...

Gratis teoriboken Riskutbildningen

Riskutbildningen

Innehåll

  • Riskettan
  • Risktvåan

Innan du gör kunskapsprovet och körprovet måste riskutbildningens båda delar vara genomförda och giltiga.

Riskettan

Riskettan innehåller ingen körning utan är helt och hållet en teoretisk utbildning.

Syftet med riskettan är att öka din medvetenhet om farliga beteenden och attityder i trafiken och att ge dig insikter och kunskap som hjälper dig att bli en mer ansvarsfull förare.

Riskettan fokuserar främst på hur alkohol, droger och trötthet påverkar din körförmåga. Men utbildningen tar även upp hur bland annat stress, passagerare och mobiltelefoni kan påverka dig och göra dig till en sämre, och i värsta fall farlig, förare.

För att bli godkänd så måste du vara engagerad och aktivt delta i diskussionerna under utbildningen. Du måste även kunna legitimera dig för att ditt deltagande ska kunna registreras hos Transportstyrelsen.

Utbildningen ska vara minst 3 timmar lång och brukar kosta ungefär 500-800 kr.

Riskettan ska genomföras hos en godkänd utbildare.

Hitta en godkänd utbildare

Risktvåan

Syftet med risktvåan (även känd som halkbanan) är att du ska lära dig att hantera riskfyllda situationer, främst på halt underlag, och att du ska förstå och respektera riskerna med bilkörning samt dina och bilens begränsningar.


Under risktvåan kommer du bland annat att få utföra en undanmanöver på halt underlag

Upplägget och de praktiska övningarna som du får göra på risktvåan varierar något mellan olika halkbanor men brukar se ut ungefär på följande sätt:

  • Alkotest och legitimering
  • Introduktion, syfte och mål med övningarna
  • Praktiska övningsmoment:
    • Undanmanöver på halt underlag
    • Inbromsning på halt underlag
    • Maximal inbromsning på strävt underlag till stopp
    • Maximal inbromsning på halt underlag till stopp
    • Acceleration och sladd på halt underlag
  • Avslutande diskussion och reflektion

För att bli godkänd måste du följa instruktörens anvisningar och aktivt delta under hela utbildningen. Du måste även visa upp giltig legitimation för att ditt deltagande ska kunna registreras hos Transportstyrelsen.

Eftersom risktvåan innefattar en hel del bilkörning så måste du ha övningskört så pass mycket att du är trygg bakom ratten och kan hantera bilen på ett säkert sätt. Om du inte alls kan hantera bilen så kan du behöva göra om utbildningen vid ett senare tillfälle.

Även risktvåan ska genomföras hos en godkänd utbildare. Utbildningen är vanligtvis 3-4 timmar lång och brukar kosta ungefär 1 800-2 200 kr.

Hitta en godkänd utbildare

När du gör ditt kunskapsprov och körprov så måste du ha genomfört hela riskutbildningen, alltså både riskettan och risktvåan.

Riskutbildningen är giltig i 5 år, men giltighetstiden upphör att gälla då ditt körkort utfärdas. Om du blir av med körkortet och måste göra om kunskapsprovet och körprovet så måste du alltså genomföra hela riskutbildningen igen.